A murit stejarul plantat de regele Ferdinand şi regina Maria din Timișoara

Copacul din dreapta Garnizoanei a început să dea semne de boală înainte de începerea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, în 2013, din Timisoara, relatează adevarul.ro.

„Săditu’s-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria…Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului”, scrie pe plăcuţa amplasată în faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii. 

Cei doi copaci au fost plantaţi pe data de 1 mai 1923. „Marţi după-masă s-a sărbătorit cu mult fast şi cu defilarea trupelor în faţa autorităţii sădirea arborilor din Piaţa Libertăţii din Timişoara. Aceşti arbori vor simboliza unirea poporului român de pretutindeni”, a scris ziarul Nădejdea, din 2 mai 1923. Copacul din dreapta Garnizoanei a început să dea semne de boală înainte de începerea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, în 2013. Primul semn că ceva nu e în regulă a fost că stejarul din dreapta Garnizoanei s-a oprit din creştere. Stejarul secular a fost atacat de putregai, iar pentru boala respectivă nu există leac.

Copacul este mâncat din interior de acest cancer. Specialiştii spun că finalul i-a venit după ce i-au fost tăiate rădăcinile în timpul lucrărilor din piaţă. A încetat să mai mugurească, rămânând doar cu scheletul gol. Doar epiderma groasă şi scoaţa îl mai ţine acum în picioare.


În 2015, după încheierea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, stejarul încă avea frunze

Cei doi stejari în vara anului 2020

 Nici stejarul rămas în viaţă nu se află într-o stare prea bună. “În timpul lucrărilor efectuate în Piaţa Libertăţii acel stejar a fost extrem de afectat. Prin urmare nu s-a mai putut face nimic pentr a-l salva. Şi celălalt stejar a fost afectat, dar din fericire nu atât de tare. Anul trecut, în septembrie, în cadrul instruirii în domeniul arboriculturii urbane s-a realizat o tomografiere a stejarului rămas. Rezultatul a relevat că declinul fiziologic al exemplarului se datorează tăierilor la nivelul rădăcinilor din timpul şantierelor, tasării solului şi spaţiului insuficient.  O intervenţie de urgenţă este necesară în vederea stopării declinlui accelerat al stejarului şi conservării acestuia pe o perioadă cât mai lungă”, a declarat Bogdan Marta, consilierul primarului Dominic Fritz.

Stejarul din dreapta nu a mai putut fi salvat FOTO Ş.Both
Operă de artă din trunchiul copacului Copacul urmează să fie tăiat, iar din lemn se va realiza o operă de artă. În locul stejarului se va planta un nou copac, iar la acest eveniment se doreşte invitarea principesei Margareta, ca urmaşă a Casei Regale din România.  “Copacul trebuie tăiat, dar nu vrem să-l aruncăm tot. Vrem să trăiască în continuare cu o valoare simbolică sub o altă formă. Turnchiul stejarului se va transforma într-o operă de artă de un artist timişorean. Va rezulta o statuie, nu ştim exact ce, care va fi pus într-un spaţiu public din oraş. Acum punem la cale ultimele detalii. De asemenea, intenţionăm să plantăm un nou stejar secular în locul rămas liber. Noi dorim să invităm un descendent al familiei regale”, a mai declarat Bogdan Marta. 

 O problemă similară există cu un stejar secular din Parcul Copiilor, de asemenea atacat de putregai. Chiar dacă reprezintă un pericol, aceşti copaci nu pot fi tăiaţi fără aprobarea Asociaţiei Arborelui Secular din România. În Timişoara mai există arbori seculari în Parcul Copiilor, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Parcul Central şi unul în curtea Primăriei.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago