A fost descoperită o placă din piatră, care conţine un alfabet complet de la o civilizaţie pierdută

Arheologii din Spania au descoperit o placă de piatră veche de aproximativ 2.500 de ani, cu alfabetul complet al civilizaţiei pierdute Tartessos. Aceasta conține un şir de 21 de semne şi gravuri ce înfăţişează scene de luptă, oferind o privire rară asupra culturii materiale şi a practicilor războinice.

Placă de piatră antică este mai veche cu 400 de ani decât Piatra din Rosetta, scrie Live Science, citând un comunicat al Consiliului Superior de Investigații Științifice (CSIC) din Spania.

Această placă, găsită la Casas del Turuñuelo, în provincia Badajoz, datează din jurul anului 600 î.Hr. şi reprezintă cel mai cuprinzător alfabet tartessian descoperit până în prezent.

Placa conţine o secvenţă de 21 de semne ale alfabetului paleo-hispanic, împreună cu gravuri ce înfăţişează războinici în luptă. Această reprezentare vizuală oferă o privire rară asupra practicilor de război şi a culturii materiale ale Tartessos, făcând din acest artefact o piesă esenţială pentru înţelegerea istoriei civilizaţiei.

Placa de piatră include și schiţe artistice

Găsită ca parte a proiectului „Building Tartessus”, care îşi propune să exploreze arhitectura şi cultura tartessiană, această placă de piatră se adaugă dovezilor limitate ale inscripţiilor şi scripturilor tartessiene.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au observat că placa ar fi putut conţine până la 11 semne suplimentare, sugerând că alfabetul complet ar fi putut avea până la 32 de caractere. Din păcate, o bucată din piatră a fost pierdută, făcând imposibilă determinarea completă a inscripţiei. Totuşi, partea existentă a plăcii oferă informaţii semnificative despre structura şi utilizarea sistemului de scriere tartessian.

Descoperirea include, de asemenea, schiţe artistice care ar fi putut fi folosite ca exerciţiu pentru gravuri mai elaborate în aur, fildeş sau lemn. Această descoperire oferă şi perspective asupra proceselor artistice şi a vieţii cotidiene ale civilizaţiei.

Pe măsură ce săpăturile continuă, placa va juca, fără îndoială, un rol cheie în dezvăluirea mai multor informaţii despre lumea pierdută a Tartessos şi contribuţiile sale la cultura timpurie iberică.

Remus Florian

Recent Posts

Programul c@rte în sate al Asociației Eu, tu și ei, premiul I la Gala Societății Civile

Cu ajutorul unei inimoase echipe de voluntari povestași, „c@rte în sate le oferǎ voce copiilor din…

13 minute ago

Unde a fost descoperit cel mai vechi vin conservat în stare lichidă

Oamenii de știință au identificat cel mai vechi vin din lume: o picătură de vin…

21 de ore ago

România Atractivă – ruta Sf. Ladislau. 20 de obiective din 8 județe spun o poveste puțin știută de români

Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau va anima, începând cu 24 iunie, Cetatea Oradea, unde vor…

o zi ago

Care este legătura dintre frumoasele case grecești și dictatura militară

De ce casele de pe insulele grecești sunt vopsite în albastru și alb. Destinații populare…

o zi ago

Lista plantelor cu nume pornografice. Ce i-a inspirat pe țărani să boteze atât de vulgar

În călătoriile noastre adesea auzim pe cei care locuiesc la țară și nu numai numind…

o zi ago

Cula Cernăteștilor – de la fortificație, la muzeu

Culele din Oltenia și vestul Munteniei reprezintă o zestre inestimabilă a patrimoniului național. Cândva peste…

2 zile ago