6 orașe europene excelente pentru a petrece Halloween-ul

Cei de la momondo.ro, au realizat un top mai neobișnuit al destinațiilor europene unde vă puteți petrece Halloween-ul. Deși această sărbătoare este considerată o tradiție americană, există locuri în Europa unde noaptea de 31 octombrie poate cu adevărat să vă poarte într-o călătorie peste timp care să vă ofere cele mai înspăimântătoare senzații.

1.Praga, Republica Cehă

În ciuda faptului că cehii nu se dau în vânt după sărbătoarea menționată în titlu, Praga pare că a fost clădită special pentru a-și pune dinții de vampir și a se mânji cu ketchup pe față. Nu te lăsa păcălit de nenumăratele-i poduri romantice și străzi pietruite boeme; orașul a fost adesea cotat drept unul din cele mai bântuite locuri din Europa și nu puțini au fost alchimiștii, vracii și cei aparținând altor categorii ușor oculte care s-au perindat pe-aici prin Evul Mediu.


Lăsând la o parte gălăgia de petreceri tematice și cetele de petrecăreți înnăscuți, ai la locuri morbide de vizitat în Praga… să-ți ajungă. Începe turul cu o vizită la Casa lui Faust din Piața Charles, o clădire cu o istorie de câteva secole și care ascunde unele legende neortodoxe despre cunoscutul personaj, Doctor Johannes Faustus – un alchimist și un practicant al magiei negre, a cărui moarte este legată de un pact pe care se pare că l-ar fi făcut cu diavolul.
Știm că nu te sperie istoria, cu una cu două, așa că n-avem teamă că te-ai da în lături de la o vizită în Biserica de oase din Kutna Hora (nu-ți face griji, o să înțelegi de la intrare de unde i se trage numele). Te provocăm apoi la o vizită în Muzeul Torturii și, dacă rămâne timp, dă o tură și prin Cimitirul Evreiesc. Șarmant și inocent oraș…

2.Veneția, Italia

Veneția este o destinație cunoscută mai ales pentru city break-urile romantice, petrecute printre gondole sau pe marginea canalelor pline cu apă. Însă dincolo de festivalul de la Veneția, acest oraș reușește să își schimbe complet masca în noaptea de 31 octombrie. Dovleci ornamentați morbid răsar la fiecare vitrină, iar costumele și vestimentația localnicilor îți vor arăta că venețienii chiar știu să trăiască spiritul Halloween-ului.

Veneția (© Pixabay)


Nici istoria locului nu se lasă mai prejos, vizitează Castelul Dogilor, cu prisosință în urma ghidului de la Turul Itinerariilor Secrete. Cască toate organele de simț când treci prin pasajele secrete ale castelului, când ți se povestește despre patimile prizonierilor și când se deschid ușile camerele de tortură. Și nu te simți vinovat! Este ceva în natura umană care se-nfierbântă și simte că trăiește intens când ia contact cu atrocități îndurate de semeni.

3.Bratislava, Slovacia

Poate inițial, Bratislava nu pare chiar cel mai interesant loc unde să îți petreci Haloween-ul, mai ales că localnicii nu au o tradiție în acest sens. Și totuși clișeele despre Bratislava, mai ales cele popularizate în filmul Roadtrip, fac din acest oraș o destinație numai bună pentru un city break cu buget redus. Sigur, nu vei putea să îți cumperi un hotel și să petreci o noapte de rege într-un club, cu 2 euro, dar cu siguranță o noapte de Halloween reușită la un preț decent sigur vei avea. Orașul este plin de studenți, iar unde sunt tineri există cu siguranță și distracție multă, mai ales în noaptea de 31 octombrie, un prilej în plus pentru a sărbătorii.

Totuși, dincolo de distracția de o noaptea, Bratislava mai are ceva de oferit: un adevărat turism al cimitirelor. Slovacii celebrează Ziua Morților pe 1 noiembrie, sărbătoarea religioasă care de altfel a stat la baza Haloween-ului, iar cu această ocazie cimitirele din oraș mocnesc de lumânări aprinse. Cimitirul Ondrejský este, probabil cel mai cunoscut, dar nici cimitirele militare sau cele evreiești nu ar trebui ratate. La Slavín, de exemplu, se odihnesc circa 7,000 de soldați ai Armatei Roșii.

4. Edinburgh, Scoția

Orașul are reputația de a fi cel mai bântuit loc din Scoția și este de departe cea mai atractivă destinație pentru a petrece Halloween-ul. Cu o arhitectură gotică și cu o tradiție în a-și promova obiectivele care ascund povești sinistre, Edinburgh oferă turiștilor experiențe cu adevărat înfiorătoare.
Începeți călătoria la Dungeon, unde vă așteaptă o oră și jumătate de râsete învălmășite de țipete de groază și unde veți descoperi povești și personalități istorice care vă vor da fiori reci pe șira spinării.


Dacă vreți să ajungeți la miezul problemei și să vi se prezinte clar ca lumina zilei de unde reputația de „cel mai bântuit oraș scoțian”, parcurgeți free walking tour-ului cunoscut drept Hidden & Haunted Late Night Tour care se adresează exclusiv adulților și, după cum o spune numele, se petrece pe timp de noapte. Vă așteaptă acolo un ghid local gata pregătit pentru a vă conduce prin locurile legendare ale orașului care ascund mituri și legende macabre, păstrând ultima jumătate de oră pentru traversarea unui tunel subteran, unde poveștile devin încă și mai obscure.
Vă puteți încheia aventura scoțiană luând masa la Frankenstein’s, într-un decor inspirat total din filmul cu același nume, dar trebuie spus că, în noaptea cu pricina, s-ar putea să fie nevoie de rezervare.

5. Amsterdam, Olanda

De Halloween la Amsterdam se organizează un festival de muzică, dar dacă ți-ai propus mai degrabă să te ții departe de dimineți în care capu-i atât de greu de parcă tot universul s-a prăvălit peste el și te-ai dedat culturii și cunoașterii, nu ocoli acest oraș.
Există și aici o variantă locală a Dungeon-ului scoțian și nu e cu nimic mai prejos, plus un tur al orașului, în descoperirea fantomelor, vrăjitoarelor și demonilor care au bântuit orașul. Turul se petrece pe timp de noapte, nu este, din păcate, gratuit și nu-și asumă faptul că ți-ar putea provoca o noapte albă. Ei, dar cine merge în Amsterdam pentru o lungă și odihnitoare noapte de somn?

6. Barcelona, Spania

În Spania, veți descoperi după cum arată cei de la momondo.ro, nu doar o sărbătoare ci trei în doar două zile. Dia de Los Muertos (Ziua Morților) se celebrează pe 1 noiembrie și rămâne încă una dintre datele importante din calendarul localnicilor, iar în ultimii ani globalizarea a adus și aici Halloween-ul de peste ocean. Rezultatu-i un fel de împreunare fericită dintre cele două, care se lasă cu fiesta și cu voie bună cum numai în Peninsula Iberică mai găsești.

În afară de gândurile către apropiații trecuți în neființă, ziua de 1 noiembrie, în capitala Cataluniei, mai înseamnă și Castanyada, o sărbătoare care sărbătorește datul în pârg al castanelor și se lasă cu stomace doldora de-aceste fructe de iarnă, cu prăjiturele de marțipan și un soi de vin dulce (moscatell). Băieții de la Te Guio En BCN îți propun un tur de două ore, pe la sfârșitul după-amiezei, plin ochi de legende și anecdote.
Finalul zilei poate fi începutul unei noi nopți albe, mai ales că zona din jurul Muzeului de Artă Contemporană abundă de baruri și restaurante.

Surse: www.momondo.ro

Cristian

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

2 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

6 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago