Treizeci și trei de morminte familiale, care conțin rămășițe ale unor mumii și care oferă mai multe informații despre bolile din epocile egiptene târzii și din perioada greco-romană, au fost descoperite la vest de Assuan de o misiune arheologică egipteano-italiană.

Arheologii din acea misiune lucrau în proximitatea Mausoleului lui Aga Khan, vizavi de centrul orașului Assuan, și au descoperit 33 de morminte datând din epocile tardive (712 î.Hr. – 332 î.Hr.) și perioada greco-romană (332 î.Hr. – secolul al IV-lea d.Hr.), a precizat Ministerul Turismului și Antichităților într-un comunicat citat de Agerpres.

Arheologii au descoperit „instrumente funerare și resturi ale unor mumii care ne oferă mai multe informații despre bolile” care existau în acele epoci, a adăugat aceeași sursă.

„Unele dintre mumii prezintă semne de anemie, malnutriție, boli pulmonare, tuberculoză și osteoporoză”, a declarat Patricia Piacentini, coordonatoarea echipei italiene din cadrul misiunii și profesoară de egiptologie la Universitatea din Milano.

Misiunea egipteano-italiană a efectuat săpături începând din 2018 în zona situată în jurul Mausoleului lui Aga Khan, pe malul vestic al Nilului, în sud-estul Egiptului, unde este înmormântat Sultan Mohamed Shah, considerat la vremea sa cel mai bogat om din lume.