În zilele noastre toată lumea o bea. În baruri şi cluburi, în restaurante şi binenţeles, acasă, unde cantitatea se dublează în zilele cu meciuri de fotbal. Totuşi noi nu suntem o ţară cu tradiţie de băutori de bere precum Belgia sau Germania. Începuturile au fost mai grele, însă în prezent statisticile ne spun că ne descurcăm de minune.
Dacă în Moldova, licoarea era cunoscută şi apreciată încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun, la noi, în Ţara Românească berea era considerată o băutură inferioară, savurată doar de cei mai săraci.
Prima bere fabricată în Bucureşti a fost făcută de un nobil neamţ, Johann Kube, care în 1806 reuşeşte să obţină o aprobare specială de la Comitetul de ocupaţie rusească pentru producţia în masă a licorii bahice. Cum bucureştenii nu se dădeau în vânt după ea, fabrica producea bere în special pentru consumul europenilor aflaţi în Bucureşti cu afaceri sau în misinuni diplomatice, până în 1821, când în timpul “zaverei”(revolutia lui Tudor Vladimierescu) a fost mistuită de flăcări.
După moartea industriaşului german, fabrica recent reconstruită în afara oraşului rămâne moştenire unui alt membru al familiei, Andrei Kube, iar afacerea stârneşte interesul autorităţilor. Departe de a avea intenţia de a ajuta afacerea, municipalitatea impune asupra fabricii taxe severe şi numeroase obligaţii, printre care interzicerea folosirii grâului, orzului, meiului şi porumbului acestea fiind considerate “bucate pentru hrana norodului”, iar dintre celelalte se stipulează că pot fi folosite “numai bucate proaste şi stricate”.
În pofida startului descurajant, timpul face ca berea să câştige teren în lista de preferinţe ale bucureştenilor, datorită influenţelor occidentale tot mai pronunţate şi a călătoriilor în Occident ale boierilor şi intelectualilor români. Un alt factor important care a favorizat consumul de bere al bucureştenilor a fost şi preţul tot mai mare al băuturilor spirtoase în baruri. Astfel, spre sfârşitul secolului XIX, berea devenise deja o băutură populară fiind preferată în locul tăriilor.
Tot în acea perioadă, investitorii străini deschid alte fabrici de bere în Bucureşti precum Ziepzer din strada Negru Vodă, Oppler (la capătul străzii Izvor) a lui Carol Oppler, Erhardt Luther a fraţilor cu acelaşi nume (între Podul Gării Târgoviştei —Gara de Nord şi Podul de Pământ —Calea Plevnei), fabrica Gib, sau Bragadiru la care, evident, patron era D. Marinescu Bragadiru.
Astfel, apar şi primele berării din Bucureşti. De obicei aparţineau tot industriaşilor germani, care dispuneau de o forţă financiară superioară românilor. Acesta este şi motivul pentru care cele mai mari astfel de localuri din Capitală şi-au însuşit aspectul localurilor nemţeşti, cu lambriuri de lemn masiv pe pereţi, arcade mari şi pivniţe încăpătoare (Carul cu Bere, Berăria Gambrinus)
C.C. Giurescu, în “Istoria Bucureştilor”, notează: “… În planul lui Borroczin (1844-1846) – o hartă militară în care apar principalele edificii şi locuri de petrecere ale oraşului – este menţionată existenţa unei berării, pe malul stâng al Dâmboviţei, la sud-vest de Biserica Sfântului Nicolae”.
Astăzi, într-o zi călduroasă şi prăfuită de vară, viaţa bucureştenilor fără “ajutorul” unei beri reci pare greu de imaginat, având în vedere că media pe cap de locuitor este de aprox 90 de litri pe an.
Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…
Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…
Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…
Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…
Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…
O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…