O nouă pierdere pentru zonele istorice ale Bucurestiului. În data de 16 iunie s-a demolat o casă cu multă istorie și personalitate: casa sculptorului lon Dimitriu-Bârlad, care se găsea la intersecția străzilor Donizetti cu Paul Urechescu. Fațada din stânga avea efigiile lui Raffaello și Michelangelo, iar cea din dreapta, figurile celor doua fiice ale sale și a Reginei Maria . În această casă a copilărit Margareta Pâslaru, ea fiind nepoata sculptorului, potrivit lui Andrei Neagu

Iată cum a descris momentul acestei întâmplări „Fiind aproape de locație am dat o fugă să văd cu ochii mei locul. Emoția trăită a fost extrem de puternică. Te cuprind pe rând tristețea și ciuda de a vedea cum ceva atât frumos este redus la o grămadă de moloz. De pe trotuar se simțea mirosul de vechi specific casei, iar molozul trona în curte depășind cu mult nivelul gardului (încă rămas intact) peste care trona mândru un buldozer. În altă țară probabil aici ar fi fost muzeu sau cel puțin moștenitorii ar fi avut grijă de casă. Autoritățile ar fi luat măsuri pentru ceea ce arată ca o mutilare tacită și intenționată a orașului și a istoriei locului. Totul pentru un profit facil (de ambele părți: dezvoltator <—> autorități locale) și un bloc inestetic care va fi cel mai probabil mult mai înalt decât permite nivelul de înălțime al zonei.

Sunt foarte multe lucruri de spus, însă ce vreau să subliniez este faptul că nu există legi, reglementări sau educație în acest sens. Astfel că evenimente de acest gen au devenit o normalitate care nu este pedepsită ori sesizată de cetățeni sau autorități. Vrem o țară ca-n afară dar fără să luăm atitudine când se întâmplă astfel de evenimente. 📸: Foto cu casa dinaintea demolării: Monica Mărăcineanu”

Foarte mulți își pun problema responsabilității autorităților, ceea ce este adevărat – că Comisiile de cultură ar trebui să își facă mai bine temele atunci când dau avize de demolare ale unor clădiri din zone vechi ale orașului. Însă din păcate multe avize se bazează pe lipsa unei documentații adecvate și/sau pe lipsa acordul proprietarului. Multe imobile din București, în baza lipsei de interes a proprietarilor sau a fricii ca nu pot valorifica imediat terenul/ imobilul nu fac demersuri în a le include in Lista Monumentelor Istorice.