Mediaș – sora mai mică și mai neîngrijită a Sighișoarei? Sau mai aerisită și mai necunoscută?

Orașul Mediaș sau Mediasch este unul dintre cele 7 orașe care reprezintă foste cetăți medievale din Transilvania. Unii consideră Mediasch este sora mai mica si neglijata a Sighisoarei.

În secolele XII-XIII, regii Ungariei au adus în zona Mediașului coloniști germani cunoscuți sub numele de sași și tot în această perioadă apare și prima atestare documentară a așezării. Aceștia au primit în anii ce au urmat anumite privilegii fiscale și au fost scutiți de obligativitatea de a participa la oastea regală, ceea ce a dus în continuare la dezvoltarea cetății.

Repetatele incursiuni turcești în Transilvania din perioada 1437-1438 au determinat o decădere accentuată a cetății din Mediaș, atât din punct de vedere economic, cât și demografic. Aflate sub permanent pericol al invaziilor turcești, satele și târgurile mai mici nu mai puteau asigura apărarea unor ziduri, astfel s-a recurs la fortificarea bisericilor. La mijlocul secolului XIV se ridică ziduri de fortificație pe o suprafață restrânsă, întărite cu două turnuri. Mai apoi, zidurile existente sunt supraînălțate și se proiectează construirea a altor trei turnuri, unite prin centuri prevăzute cu șanțuri de apă și drumuri de strajă, având ca scop protejarea zonei din jurul Bisericii Sfânta Margareta. Odată cu finalizarea ansamblului de fortificații s-au dezvoltat și breslele de meșteșugari.

Meșteșugarii din Mediaș și-au construit renume în toată Transilvania. La 1562 existau 34 de bresle de meșteșugari, cu meserii precum pălărier, ceasornicar, năsturar, săpunar, bărbier, chirurg, sticlar și altele.

Orașul Mediaș este la fel de frumos și bine conservat și astăzi. Aici s-au păstrat 17 turnuri, bastioane și ziduri înalte de peste 7 metri. Printre principalele obiective turistice de aici se numără biserica evanghelică Sfânta Margareta, Turnul Clopotelor, Turnul Mariei, Turnul Fierarilor, Turnul Forkesch, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul Rotarilor, Scara Acoperită, Casa Rosenauer și Casa Schuller.

Biserica fortificată Sf. Margareta a fost construită în anul 1488, în stil gotic, și este înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul bisericii, înclinat din cauza structurii solului, construit în 1460, a fost supraînălțat cu 3 nivele în 1550, iar în 1551, când a atins înălțimea de 68,5 m, el a mai primit 4 turnulețe, ceea ce însemna că orașul avea judecătorie.

Turnul constituia un punct ideal de observație a împrejurimilor. În acele vremuri nesigure, trâmbițașul orașului avea misiunea de a da alarmă cu trompeta în caz de pericol. Erorile acestuia erau aspru sancționate, mergând până la aruncarea acestuia din turn în cazul punerii în pericol a întregului oraș. De aici provine numele de Turnul Trompetiștilor.

Turnul Aurarilor (Forkesch) este unul dintre cele trei turnuri principale ale orașului. A fost construit între anii 1494-1534. Sub acoperiș se află o galerie de strajă din lemn, iar pe fațade se pot vedea guri de tragere înguste.

Casa Rosenauer fost construită în 1621, suferind transformări importante în secolul al XVIII-lea când a primit înfățișarea barocă. În secolul al XIX-lea, în această casă a stat familia Rosenauer, renumită pentru afacerile viticole. Fațada dinspre piață prezintă chenare baroce care încadrează ferestrele, conferind casei un aspect elegant și sobru. Înspre castel există o serie de tunele și pivnițe, fapt care presupune folosirea casei pentru evadare în cazul ocupării fortăreței.

Cu străduțe înguste, clădiri vechi, fortificații străjuite de turnuri și bastioane, imaginea orașului este tipică unui burg medieval. Dar, pe lângă toate acestea, Mediașul păstrează legende și povestiri pentru toți cei care vor să le descopere.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago