Băile Felix sunt o stațiune unde te poți trata pe toată perioada anului. Este cunoscută pentru apele termale în care te poți îmbăia, dar are și izvoare cu apă minerală care poate fi băută. Pentru că se află la o distanță mică de Oradea, poți ajunge ușor la Băile Felix.

Băile Felix sunt cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România. Poate nu îți vine să crezi, dar se situează pe locul 2 ca număr de locuri de cazare, după litoralul Mării Negre. Turiștii vin aici pentru a se trata de afecțiuni reumatismale, neurologice și ginecologice. Stațiunea oferă și prilejuri de relaxare.

Ce boli poți trata la Băile Felix

Izvoarele cu apă geo-termală au temperaturi de 20–49°C. Ele au proprietăți vindecătoare, datorită calităților lor oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice. Nămolurile sunt sapropelice, bogate în substanțe organice benefice. Există numeroase bazine exterioare unde, datorită temperaturii ridicate a apei, te poți scălda și iarna. Pe lângă băile în ape termale, bazele medicale oferă proceduri variate cum sunt electroterapia, hidroterapia, aerosolii, masajul, împachetările cu parafină etc.

Ce este crenoterapia practicată la Băile Felix

Cura internă cu apă termominerală se numește crenoterapie. Este recomandată în anumite afectiuni ale aparatului digestiv (boli de stomacul, intestin subțire și gros, colecist, ale aparatului urinar, afecțiuni metabolice și endocrine. Apa este bicarbonatată, sulfatată și clorurosodică. De aceea, este indicată în constipație cronică, megacolon, dischinezii bilioduodenale, gastrită hiperacidă, hepatite și colite cronice, diabet zaharat, gută. Se poate bea zilnic, dar doar la indicația medicului. În fiecare bază de tratament din stațiune există medici curanți unde poți solicita o consultație și indicații de tratament.

Ce mai poți vizita la Băile Felix

Pe lângă tratament, există mai multe obiective turistice și posibilități de distracție pentru turiști:

– Lacurile cu nuferi și lotuși, unice în România. Aici poți vedea și broaște țestoase sau pești exotici.

– Ștrandul cu apa termala Apollo, construit în 1900.

– Aqua Park-ul acoperit.

– Rezervația Naturala „Pârâul Peța” din Băile 1 Mai unde poți vedea trei specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate de nufăr unică în Europa), peștele „Roșioara lui Racoviță” și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).

– Capela de la Haieu, o impresionantă biserică medievală (sec. XIV)

– Clădirea Sanifarm, o fostă mănăstire a ordinului călugăresc Sf. Vincențiu. Are o frumoasă clădire de arhitectură barocă, construită în sec. al XVIII-lea.

  • Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.
  • În apropiere de Băile Felix, se află Peștera Urșilor de la Chișcău, singura din România amenajată la standarde internaționale. Pe lângă formațiunile carstice uimitor de frumoase, în Peștera Urșilor poți vedea numeroase fosile ale ursului de peșteră.

Băile Felix. Scurt istoric

Se spune că locul era cunoscut pentru calitățile sale încă de la anul 1000, dar nu există atestare documentară. Cert este că izvoarele termale au fost puse în valoare pe la 1700 de către călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, care era, totodată, administrator al mănăstirii din Sânmartin. Primele baze de tratament au apărut pe domeniul mănăstirii între 1711-1721 și au fost denumite ”Baia lui Felix”.