13 destinatii din patrimoniul UNESCO necunoscute, care merită vizitate

Unii cred că Universul se limitează la sfera lor de acces, în timp ce alții, mai puțin ignoranți, înțeleg că lumea înseamnă mai mult decât ceea ce știu ei, dar concluzionează că, dacă nu le-au ajuns pasiv la urechi informații despre acest necunoscut, probabil că nici nu merită prea multă atenție.

În această gamă uriașă a lucrurilor necunoscute, dar care merită cu siguranță documentate, se numără și o sumedenie de peisaje și obiective, locuri suficient de importante și de fragile încât să fie luate în evidența de UNESCO, sub formă de patrimoniu mondial. Iată câteva exemple foarte interesante.

Insula Goree, Senegal (în patrimoniu din 1978)
In apropierea coastei senegaleze, nu departe de capitala Dakar, insula Goree sta ca un fel de monument comemorativ al diasporei africane. Din secolul XV pana in secolul XIX, a reprezentat cel mai amplu centru de comert cu sclavi de pe coasta occidentala a Africii. Serveste astazi ca un memoriu al exploatarii umane si ca sanctuar de reconciliere.

Templele megalitice din Malta (în patrimoniu din 1980)
Cele sapte temple megalitice din acest loc, datand din mileniul al III î. Hr., sunt exemple uluitoare ale dezvoltarii majore in domeniul culturii si tehnologiei. Doua temple din Gozo sunt notate in mod special pentru sculpturilor lor uriase din epoca de bronz.

Situl arheologic Cyrene, Libia (în patrimoniu din 1982)
Candva, Cyrene a fost unul dintre pricipalele orase elene. A fost romanizat si a ramas o mare capitala, pana cand un cutremur devastator l-a lovit, in anul 365 d.Hr. Mii de ani de istorie stau inca intipariti in ruinele sale.

Quseir Amra, Iordan (în patrimoniu din 1985)
Este vorba despre o fortareata desertica extrem de bine prezervata, ce a fost construita in secolul al optulea. Este bogat ornamentata, cu picturi murale figurative, ce reflecta arta seculara a vremii respective, locul reprezentand, totodata, si un obiect de semnificativ interes arhitectural.

Bisericile Baroce din Filipine (în patrimoniu din 1993)
Este vorba despre exemple remarcabile ale interpretarii filipineze a arhitecturii baroce. Exista aici patru lacase de cult, dintre care primul a fost construit in Manila de catre spanioli, la finele secolului al XVII-lea.

Centrul istoric din Bukhara, Uzbekistan (în patrimoniu din 1993)
Amplasat pe Drumul Matasii, Bukhara este cel mai complet exemplu de oras medieval din Asia Centrala, gazduind, intre altele, mormantul lui Ismail Samani (fost emir samanid al Khorasanului, inhumat in mausoleul Buhara) si minaretul din caramizi decorate if Poi-Kalyan, datand din secolul al unsprezecelea.

Orasul hanseatic Visby, Suedia (în patrimoniu din 1995)
Probabil cel mai bine prezervat oras medieval din Scandinavia, Visby a fost centrul principal al Ligii Hanseatice din Marea Baltica, intre secolele 12 si 14. Liga Hanseatica a fost o alianta a breslelor comerciale care au stabilit si mentinut un monopol comercial care s-a extins asupra intregii Mari Baltice si a unei buni parti a Europei nordice, pentru o perioadă de peste patru secole, incepand cu Evul Mediu tarziu (secolul al 13-lea) si pana in perioada moderna timpurie (secolul al 17-lea).

Cartierul istoric din Sacramento, Uruguay (în patrimoniu din 1995)
Cel mai vechi oras uruguaian, Sacramento, se afla in peninsula Rio de La Plata, iar cartierul istoric pe care il gazduieste are strazi pietruite, piete mari, precum si unul dintre cele mai spectaculoase exemple de cladiri coloniale spaniole de secol XIX-lea, incluzand alaturi de aceste elegante case urbane si locuinte boeme de artizani.

Linia de aparare a Amsterdamului, Olanda (în patrimoniu din 1996)
Construita intre anii 1883 si 1920, aceasta fortareata este o fortificatie unica, bazata pe priceperea considerabila a olandezilor in domeniul hidraulicii. Aceasta consta din 42 de forturi dispuse in jurul orasului Amsterdan, care avea sa fie inundat in eventualitatea unui atac, tocmai pentru a fi protejat. Totusi, inventarea pe parcurs a tancului si a avionului au uzat foarte rapid mareata constructie.

Peisajul cultural Salzkammergut, Austria (în patrimoniu din 1997)
Salzkammergut este o regiune de tip statiune a Austriei, unde prosperitatea se datoreaza, in mare parte, depozitelor de sare. Bogatia locului a facut posibil rafinamentul arhitectural al orasului Hallstatt. De asemenea, muntii Dachstein, care imprejmuiesc zona, sunt remarcabili prin numarul mare de pesteri.

Castelul Mir, Belarus (în patrimoniu din 2000)
Asezat intr-o regiune fertila din centrul geografic al Europei, acest castel a inceput sa fie construit, in stil gotic, in secolul al 15-lea, fiind continuat si terminat in secolul 16 dupa tendinte diferite. Bijuteria arhitecturala sta drept marturie pentru istoria turbulenta a zonei, dar fiind faptul ca evolutia sa este tributara stilurilor renascentist si baroc.

New Lanark, Scotia (în patrimoniu din 2001)
Aceasta asezare dintr-un coplesitor peisaj scotian a fost dezvoltata ca un sat industrial model, de catre filantropul si idealistul Rober Owen. Viziunea acestuia a avut o influenta profunda asupra bunavointei industriasilor si a influentat dezvoltarile sociale din secolul al 19-lea si dincolo de el.

Fabricile de salpetru (nitrat de potasiu) Santa Laura si Humberstone, Chile (în patrimoniu din 2005)
Este vorba despre o asezare fantoma, parca bantuita, relicva a oraselor producatoare de nitrati, care s-au format in secolul al nouasprezecelea. Abandonate in secolul XX, cele doua fabrici din Chile au fost redeschise, sub forma de atractii turistice.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago