O expoziție care merită văzută: Zestre bănățeană. Costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte joi, 12 mai 2016, de la ora 12, la vernisajul expoziției Zestre bănățeană. Costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat.
Expoziția, organizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, cuprinde costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat și aparține colecției etnografice Marius Matei. Piesele și fotografiile datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Colecția etnografică Marius Matei ajunge, începând cu data de 12 mai a.c., la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Vor putea fi admirate, timp de două săptămâni, piese de port tradițional românesc din Girocul Timișoarei, adunate cu răbdare, timp de 13 ani, de către pasionatul colecționar bănățean. Colecția  completă cuprinde mai bine de o mie de piese vestimentare ale costumului popular tradițional bănățean, la care se adaugă neprețuite obiecte de podoabă  din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, mici piese de mobilier şi câteva obiecte de ceramică. Colecția îşi are originea în piesele de port moștenite de Marius Matei de la bunicii săi, la care s-au adăugat, de-a lungul anilor, noi şi noi piese de port tradițional găsite prin locuințele sătenilor din jurul Timișoarei. Pe lângă acestea, tânărul colecționar a adunat şi un impresionant număr de fotografii vechi, mărturii ale modului corect de purtare a costumelor populare tradiționale bănățene.
Vă invităm așadar să admirați piesele de port din colecția personală a muzeografului Marius Matei şi să apreciați autenticitatea portului bănățean al secolelor XIX şi XX în expoziția temporară intitulată ,,Zestre bănățeană’’, care va fi prezentată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei!
Expoziția va fi deschisă între 12-26 mai 2016, de miercuri până duminică, între orele 10-18, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21).
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago