Incinta 1 a Cetății Deva dar și Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane, vor fi restaurate și reabilitate cu fonduri europene nerambursabile. Contractele de finanțare, în valoare de 10 milioane de euro, au fost semnate pe 16 iulie 2019 la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, iar perioada de implementare a proiectului este de 54 de luni.

Continuarea reabilitării Cetății Deva
Cetatea Deva este atestată documentar din anul 1264 și s-a aflat în ultimii ani într-un amplu proces de reabilitare, restaurare și reconstrucție. Incintele 2 și 3 ale fortificației au beneficiat de o finanțare de aproximativ 38 de milioane de lei din fonduri europene și au fost reintroduse în circuitul turistic în anul 2016.
Astfel, reabilitarea incintei 1 a Cetății Deva, cea mai importantă parte a monumentului istoric dar și singura rămasă nerestaurată, devenise o prioritate pentru autoritățile locale din Hunedoara. Investiția ce va fi realizată din fonduri europene nerambursabile acoperă 98% din contract și cuprinde consolidarea și reconstrucția parțială a zidurilor de piatră și a turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea uşilor şi ferestrelor cu tâmplărie din lemn. Proiectul include realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu. În total se va lucra pe o suprafață de circa 2000 mp.

Refacerea Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa beneficiază în cele din urmă de finanțare
Despre reabilitarea Amfiteatrului Roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa am scris în urmă cu un an și jumătate: „Amfiteatrul roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi refăcut cu marmură. Proiectul uriaş a fost declarat eligibil”, în momentul în care acest proiect se afla în etapa de precontractare.
Beneficiind de un buget de 22 de milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane euro), „Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea şi restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi. Sunt prevăzute lucrări ample, cum ar fi reconstruirea şi gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune”, după cum informează cei de la Agerpres.

Surse: Agerpres.ro
Historia.ro
Poză de copertă: Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)