10 lucruri de ştiut despre… Ordinul Ioaniţilor

Dacă vă poartă pașii prin Malta, vă putem spune câteva lucruri despre unul dintre cele mai puternice ordine călugărești, a cărui sediu este încă aici. În jurul istoriei Cavalerilor Ioaniţi s-au născut poveşti care au reuşit să formeze o adevărată mitologie, de multe ori lipsită de adevăr. Istoria Cavalerilor Ioaniţi de la apariţie până în prezent a fost însă mai puţin cunoscută. Iată zece lucruri din bogata istorie a acestui Ordin.

  • Cavalerii Ioaniţi, supranumiţi şi Ospitalieri, erau membrii ordinului Sfântului Ioan din Ierusalim, ordin militar şi religios din Evul Mediu.
  • Ordinul a fost întemeiat în anul 1099 la Ierusalim, de un grup de negustori din Italia de sud, în scopul ingrijirii medicale a pelerinilor şi de ajutorare a celor săraci, veniţi să viziteze locurile biblice.
  • Simbolul acestui ordin, Crucea Malteză, este o cruce albă în opt colţuri, purtată pe o mantie neagră. De aceea, Ospitalierii sunt “Cavalerii Crucii Albe”, spre deosebire de templieri, care sunt “Cavalerii Crucii Roşii”.
  • Crucea Malteză a fost utilizată de anumite organizaţii secrete, care astfel, în mod fals, acreditau ideea că ar avea o legătură cu Cavalerii Ioaniţi.
  • Cu timpul, ordinul şi-a mutat centrul de greutate, de la îngrijirea medicală şi spirituală a pelerinilor, la lupta contra musulmanilor. În anul 1187, Cavalerii Ioaniţi si Ordinul rival al Templierilor au fost izgoniţi din Ierusalim de către musulmani, la început în cetatea Akko, apoi pe insula Cipru, iar în anul 1306 pe insula Rhodos.
  • Diploma Cavalerilor Ioaniţi este legată de confirmarea existenţei primelor formaţiuni statale româneşti pe teritoriul Ţărilor Române dintre Carpaţi şi Dunăre şi este un act de donaţie al regelui Bela al IV-lea al Ungariei în Favoarea Cavalerilor Ioaniţi, emis la 2 iunie 1247.
  • În anul 1523 puterile europene atribuie Malta membrilor Ordinului Ioaniţilor, izgoniţi de către Turci de pe insula Rhodos. În timpul guvernării Ordinului Ioaniţilor, insula cunoaşte cea de a doua perioadă importantă de construcţii masive din istorie.
  • Capitala Valletta a luat numele de la constructorul ei, Marele Maestru al Ordinului Ioanit Jean Parisot de la Valette.
  • Stăpânirea Ioanită ia sfârşit în Malta, în anul 1798, anul ocupării arhipelagului de către trupele franceze sub conducerea lui Napoleon Bonaparte. Nemulţumită de comportamentul trupelor franceze, populaţia malteză s-a răzvrătit, obtinând ajutor militar din partea regelui Neapolului şi a amiralului englez Nelson.
  • În anul 1802, ca urmare a Păcii de la Amiens (Franţa), Malta a fost retrocedată Ordinului Ioaniţilor. Dându-şi seama de importanţa sa militară şi strategică, Anglia a anexat-o, anexare sancţionată prin Tratatul de la Paris (1814) şi prin Congresul de la Viena (1815).
  • Sediul actual al “Cavalerilor Maltezi” se găseşte la Roma fiind cunoscut şi sub numele de “Stăreţia din Malta”.
Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o zi ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

4 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago