10 cele mai frumoase locuri din județul Covasna

Județul Covasna, cu reședința de județ la Sfântu Gheorghe, este amplasat în regiunea de Centru a României, fiind înconjurat de județele Brașov, Harghita, Bacău, Vrancea și Buzău. Este unul dintre cele trei județe din subregiunea Ținutul Secuiesc (Covasna, Mureș și Harghita). Fiind amplasat în interiorul curburii Carpaților, județul Covasna are câteva peisaje montane superbe. Pe lângă asta, există locuri care merită vizitate în acest județ.

Stațiunea Covasna

Stațiunea balneoclimaterică Covasna este renumită pentru izvoarele minerale din zonă și pentru potența acestora de a ameliora afecțiunile cardiovasculare. Spitalul de Cardiologie este și el amplasat într-o zonă propice pentru tratamente pentru bolnavii cardiaci. Aerul din zonă poate avea un efect sedativ, datorită bioclimatului, ceea ce înseamnă că o sesiune de tratament sau spa în zonă te poate relaxa și odihni.

Balta Dracului

Rămâi puțin în orașul Covasna, și vizitează Balta Dracului – singurul vulcan noroios din oraș. Denumit așa probabil datorită erupțiilor, acesta este îngrădit și amenajat cu grilaje pentru ca turiștii să îl poată admira în siguranță. Denumirea sa provine din secolul 18 când se credea că apa argiloasă face bulbuci datorită focului din iad. În prezent, vulcanii care au provocat acumularea de dioxid de carbon în subteran sunt inactivi, ceea ce înseamnă că nu există pericolul ca aceștia să erupă. Ultima erupție majoră se pare că a avut loc în 1984.

Castelul Kálnoky

Sursă foto: Monumente istorice din România

Castelul se află în satul Miclășoara din județul Covasna și poartă numele contelui Kálnoky. Legenda spune că, în secolul XIII, regele Ungariei a fost salvat de un localnic pe nume Kálnoky, când, ieșit la vânat, acesta a fost atacat de un urs. În semn de mulțumire, regele l-a ridicat pe Kálnoky la rang nobiliar. Odată cu rangul, Kálnoky a primit în dar și moșia de la Miclășoara. În prezent castelul este închis pentru renovări, urmând să fie redeschis în primăvara lui 2016, pentru a fi introdus în circuitul turistic.

Valea Zânelor

Zonă turistică de agrement, Valea Zânelor oferă nu doar un peisaj incredibil de frumos, ci și un monument tehnic unic în Europa. Pe scurt, monumentul e o metodă de a se folosi de gravitație pentru a înlocui vagoanele încărcate cu lemne cu cele goale care trebuiau încărcate. Acest sistem este numit de localnici „șiclău” și a fost construit în 1889. În prezent acesta nu mai funcționează însă poate fi vizitat și, mai mult, în zonă circulă o mocăniță (locomotivă cu aburi) pentru a plimba turiștii, atunci când există cerere.

Cetatea Ilenei Cosânzene

Cetatea Ilenei Cosânzene se află în imediata apropiere a orașului Covasna și este cunoscută și sub numele de Cetatea Miske. Este o cetate plină de mister, datorită faptului că nu există foarte multe informații despre aceasta. Există însă, multe legende, printre care și cele care îi dau numele, având-o ca protagonistă pe Ileana Cosânzeana. O variantă a legendei spune că aici își ținea Ileana Cosânzeana ascunsă averea, păzită de un cocoș care dormea o singură dată în 7 ani.

Astfel singurul moment în care se deschideau ușile cetății pentru a descoperi averea era atunci când cocoșul dormea și cel din apropierea cetății putea să intre. O altă variantă spune că averea era păzită de un dragon și că cei care puteau intra trebuiau să fie al 7-lea fiu dintr-o familie și chiar și atunci, doar dacă, cu o noapte înainte, a visat un strămoș care să-i povestească de averea respectivă. Mai mult, ușa castelului se putea deschide doar în ziua de Sfântul Gheorghe.

Muzeul Național Secuiesc

Muzeul Național al secuimii se află în reședința de județ, municipiul Sfântu Gheorghe, iar în acest an a sărbătorit 140 ani de funcționare. Aici pot fi vizitate colecții etnografice și arheologice specifice secuimi, însă muzeul are și o secție de științe ale naturii și o bibliotecă.

Castelul Szentkereszty

Castelul a aparținut baronului Szentkereszty și a fost naționalizat de către statul român în perioada comunistă. Istoria clădirii începe în 1773, însă a intrat în posesia baronului doar după ce acesta s-a însurat cu văduva precedentului posesor. Aceștia se presupune că au extins castelul pentru a-l transforma în ceea ce este azi.

Frumusețea castelului este dată însă și de grădina care în împrejmuiește, făcută în stil renascentist. După naționalizare, în clădirea din satul Arcuș, a fost amenajată o vilă pentru Nicolae Ceaușescu, iar mai apoi, până recent, funcționa Centrul de Cultură Covasna, însă clădirea a fost retrocedată și Centrul de Cultură a fost evacuat. Clădirea este acum în posesia unor descendenți îndepărtați ai baronului, care s-au stabilit în Africa de Sud.

Muzeul Breslelor

În municipiul Târgu Secuiesc funcționează, ca o filială a Muzeului Național Secuiesc, Muzeul Breslelor. Acesta a fost înființat ca urmare a dorinței locuitorilor de a conserva breslele și obiceiurile meșteșugărești din trecut. Pe lângă exponatele prezente aici, muzeul are și două mascote, numite Zsuzsi și Andris, două păpuși îmbrăcate în costume populare secuiești. Acum însă există o întreagă expoziție cu porturi naționale în miniatură.

Mestecănișul de la Reci

Pe raza comunelor Ozun și Reci din județul Covasna se află o zonă naturală protejată datorită biodiversității cuprinse. Mestecănișul de la Reci are câteva specii de animale înscrise pe lista IUCN (Uniunea Internațională pentru conservarea Naturii), printre care lupul cenușiu, cerbul, mistrețul sau dihorul. Totodată, aici se găsesc specii de plante protejate de lege printre care și dedițelul. Iubitorii de natură pot ajunge aici mergând pe DN11 între Târgu Secuiesc și Brașov. În apropiere mai există și câteva clădiri clasificate drept monumente istorice (castele, conace și biserici).

Sfântu Gheorghe

Reședința de județ, municipiul Sfântul Gheorghe, merită la rândul său o vizită. Este atestat documentar pentru prima dată în anul 1332, însă au fost descoperite vestigii arheologice din neolitic și epoca bronzului. Printre obiectivele ce pot fi vizitate aici se numără Băile Șugaș, stațiune balneoclimaterică cu ape minerale, aflată în administrația orașului, dar și clădiri precum Biserica Fortificată, care datează din secolul al XIV-lea și care a fost asediată de tătari și otomani de-a lungul timpului.

Ciprian Ionescu

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

7 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago